Zamislite putovanje u prošlost ili budućnost, učenje u školama istorije, biologije ili hemije uz VR i AI?


time ride got credit to dw shift
Putovanje u prošlost VR i AI

dw shift - the future of learning
VR i AI u obrazovanju

Malo je reći da sam oduševljena dometima AI i VR, kada je u pitanju pozitivna strana.
Studenti univerziteta koriste veštačku inteligenciju za pisanje akademskih eseja. Da li je to pretnja, prilika ili oboje?
Za primer sam izdvojila dva videa sa web sajta DW Shift i njihovog YT kanala; VR u turizmu i AI i VR u školama.

Godinama se priča, piše i proučava Veštačka inteligencija (AI) i Virtuelna realnost (VR), a stigli smo ne tako davno i do ChatGPT.

Čemu to služi, koliko je dobro i korisno, nedavno sam gledala na DW Shift, kanalu koji pratim, i preporučujem svima koje  interesuju teme digitalnog sveta.

Veštačka inteligencija i sajber bezbednost, pametni uređaji i lažne vesti – sve ovo duboko oblikuje naše živote danas. Kako mogu da koristim blockchain tehnologiju? Hoće li AI-robot preuzeti moj posao? Kakav uticaj seksistički algoritmi imaju na društvo? Relevantne činjenice i jake perspektive – to je „SHIFT – Živeti u digitalnom dobu“

#VR #virtualreality #ChatGPT*

Chat GPT je skraćenica za “Chat Generative Pretrained Transformer” (časkanje generisano sa unapred obučenim transformatorom). To je softverski alat za aplikacije koje koriste veštačku inteligenciju (AI).
Moglo bi se reći: to je vrsta programskog jezika kojem je osnova veštačka inteligencija, a koristi postojeći programski jezik Python.
Ili drugačije rečeno:
To je vrsta kompjuterskog programa, za aplikacije, koji se koristi za pisanje teksta na osnovu podataka koje je dobio u obuci. To je jedan od tipova jezičkih modela koji se zasnivaju na tehnologiji transformers i koji su sposobni da generišu realistično zvučeći tekst. Kao što samo ime sugeriše, ovi modeli se često koriste u aplikacijama za razgovor, kao što su chatbotovi i virtualni asistenti.

ChatGPT piše tekstove i računarski kod. Virtuelna stvarnost može da oživi složene teme. Aplikacije za učenje prenose znanje na razigran način. IT nauka naglašava kako digitalne inovacije transformišu način na koji učimo.

*Šta je ChatGPT:
to je čet-bot sa veštačkom inteligencijom (AI) koji koristi obradu prirodnog jezika za kreiranje dijaloga nalik ljudima. Jezički model može odgovarati na pitanja i sastavljati različite pisane sadržaje, uključujući članke, postove na društvenim mrežama, eseje, kod i e-poštu.
Programski jezik: Python
Pročitaj ovde više

Ili

na ovim stranama na srpskom jeziku, gde ima na desetine tekstova o ChatGPT


 

Images Credit DW Shift

 

Pogledajte ova dva videa, i saznajte:
Da li je VR budućnost putovanja i obrazovanja?

Scroll to Top